péntek, április 19, 2024
Címlap > Hírek, tudomány > Tovább él aki D-vitamint és kalciumot szed

Tovább él aki D-vitamint és kalciumot szed

Tovább éltek azok az idős emberek, akik D-vitamint és kalciumot szednek szedtek – állapították meg követéses vizsgálatok metaelemzésével dán kutatók. Az eredeti tanulmányokba összesen 70 ezer embert vontak be, az eredmények mostani áttekintése azt mutatta, hogy azok az idősebb emberek, akik együtt szedték a D-vitamint és a kalciumot, 9 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a követés három éve alatt, mint azok, akik placebót kaptak.

Lars Rejnmark kutatásvezető, a dániai Aarhusi Egyetem munkatársa kiemelte, hogy bár nem tűnik soknak a három évre vetített 9 százalékos halálozási kockázatcsökkenés, az legalább olyan jelentős, mint a koleszterinszintet csökkentő sztatinok vagy a vérnyomáscsökkentők szedéséhez köthető előny.

„A dohányzásról való leszokástól eltekintve nincs sok olyan beavatkozási lehetőség, amely ekkora mértékben csökkentené a halálozási kockázatot” – hangsúlyozta Rejnmark. A kutatók nyolc korábbi klinikai próba eredményeit összesítették, amelyekben 70 ezer, a hatvanas vagy hetvenes éveiben járó ember, főleg nő vett részt.

Minden egyes próbában véletlenszerűen választották ki, hogy ki kap D-vitamint, illetve ki kap placebót. Egyes tanulmányokban a D-vitamint kalciummal is kombinálták. Az alkalmazott D-vitamin napi adagja 10-20 milligramm (400-800 NE) volt, kalciumból pedig 1000 milligrammot szedtek a tanulmányok résztvevői. Az eredményeket a Journal of Clinical Endocrinology című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

Forrás: index.hu

Vélemény, hozzászólás?