kedd, március 19, 2024
Címlap > Hírek, tudomány > Az egri kórház is végez kardio-CT vizsgálatot

Az egri kórház is végez kardio-CT vizsgálatot

A  Markhot Ferenc Kórház Radiológiai osztályán is végeznek kardio-CT vizsgálatot április 20-a óta. A kórházban zajló fejlesztések, korszerűsítések eredményeként a radiológiai osztály átalakítása mostanra  jutott olyan szakaszba, hogy elkezdődhetett az üzemszerű kardio-CT tevékenység a  korszerű, 128 szeletes CT berendezéssel. A beruházás lezárásával a radiológiai osztály teljes mértékben megújul, egységes géppark áll rendelkezésre, és a legmodernebb technológia a digitális röntgenektől az ország egyik legfejlettebb intervenciós berendezésén (érfestő) át a CT- és az MR-diagnosztikában is megjelenik. A Magyarországon  jelenleg működő 102 CT-berendezésből 19 gépen van lehetőség arra, hogy kardio-CT vizsgálatot végezzenek. A Markhot Ferenc Kórházban működő  128 szeletes CT  az Egyesült Államokban is a kardio-CT vizsgálatok egyik igáslovának számít.

A vizsgálati programot dr. Kis Zsuzsanna és dr. Müller Gábor, az intézmény radiológiai és kardiológiai osztályának vezetői közösen dolgozták ki, biztosították a legképzettebb munkatársakat, CT-operátorokat, asszisztenseket és orvosokat a betanuláshoz. A szakmai program beindításában a GE Healthcare applikációs specialistája mellett dr. Tóth Levente, a Pécsi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának kardiológus főorvosa vesz részt, és adja át tudását, tapasztalatait az egri kollégáknak.

A Markhot Ferenc Kórház főigazgatója büszke arra, hogy alig több mint kilenc hónappal azután, hogy Egerbe került, olyan környezetet sikerült kialakítani, hogy elindulhasson az üzemszerű kardio-CT diagnosztika. Dr. Vácity József főigazgató elmondta: kívülről nézve nem biztos, hogy látszik, mennyi minden apróságnak kell rendben lennie ahhoz, hogy nagy magabiztossággal tudja bevállalni ezt a speciális vizsgálattípust az intézmény. Kiemelte: olyan szolgáltatás jelenik most meg a kórházban, ami teljes mértékben hiánypótló. Eddig Miskolcra vagy Budapestre kellett küldeni a koronária betegeket elektív koszorúér-vizsgálatra, mostantól ez intézményünkben elérhető, és az igényeknek megfelelően szabadon tudjuk bővíteni kapacitásainkat. A vizsgálati program megteremti annak az alapjait is, hogy Egerben a nem túl távoli jövőben intervenciós kardiológiai labor jöhessen létre. Külön büszkeség, hogy mi vagyunk 11. kardio-CT programot folytató intézmény az országban, illetve az ötödik megyei kórház, ahol megtalálható ez a szolgáltatás – hangsúlyozta dr. Vácity József.

A kardio-CT vizsgálatról:

A kardio-CT vizsgálat – amelyet neveznek koronária-CT-nek, szív-CT-nek, MSCT-koronarográfiának vagy koronária CT-angiográfiának is – napjaink egyik leginformatívabb nem invazív vizsgáló módszere a szív megbetegedéseinek, ezen belül a koszorúér-betegség vizsgálatára. Az elmúlt tíz évben elvégzett kutatások alapján a kardio-CT vizsgálat a legpontosabb nem invazív kardiológiai vizsgálóeljárás a szűkületek azonosításában.

A vizsgálat ambuláns módon zajlik, kórházi bennfekvést nem igényel. A teljes folyamat 10-15 percig tart, ennyi ideig kell a betegnek a CT-készülékben nyugodtan, illetve felszólításra pár másodpercig mozdulatlanul feküdnie. A vizsgálat EKG-vezérléssel, vénás jódtartalmú kontrasztanyag beadásával történik. Ezt a beteg mellkasára rögzített EKG-elektródák segítségével teszik meg. Ahhoz hogy a koszorúerek átmeneti görcsös állapotai a vizsgálat értékelését ne zavarják, 2 puffnyi Nitromint sprayt adnak. Ha túlságosan magas a beteg szívfrekvenciája, szájon át vagy intravénásan béta-blokkoló is beadásra kerül.

A kardio-CT értékelése során a vizsgálatokban nagy tapasztalatot szerzett kardiológus és mellkasi CT-vizsgálatokban jártas radiológus közösen leletezik a képanyagot, és alkotnak véleményt a szív koszorús ereinek állapotáról, valamint a mellkas egyéb szervi folyamatairól.

Eger, 2017. április 28.