szombat, április 27, 2024
Címlap > Egyéb > Megújult a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

Megújult a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott, Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott,  dr. Németh László az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója és dr. Vácity József az egri kórház főigazgatója átvágják a szalagot.

A Szervezeti és infrastrukturális megújulás – Markhot Ferenc Kórház című (TIOP-2.2.4.-09/1 számú) 7. 3 milliárd Ft-os uniós fejlesztés befejeződött az egri kórházban. A projekt teljes költsége tartalmazza a kormány által hozzáadott 700 millió Ft többletforrást is. A fejlesztéssel megújult az eszközpark, lebontották az elavult épületeket, a betegellátás feltételei korszerűbbé, komfortosabbá váltak. A kórház 2017. május 5-én megtartott szalagátvágó ünnepségén elhangzott: nagyot lépett előre az intézmény a fejlesztéssel és további pályázatokkal folytatódik a korszerűsítés. Az új épületrészt dr. Ternyák Csaba egri érsek és Csomós Anikó, református lelkész áldották meg, felléptek a Farkas Ferenc Zeneiskola növendékei.

Korszerű diagnosztika – megújult műszerpark

A kivitelezés során új, háromszintes Technológiai Tömb épült, itt kapott helyet a Sürgősségi Betegellátó osztály, a Központi Intenzív és Aneszteziológiai osztály, a 10 műtőből álló, korszerű műtőblokk, az európai színvonalú Központi Laboratórium, a Központi Sterilizáló és Higiéniai osztály, az új Gyermek osztály. A beruházásnak köszönhetően a Markhot Ferenc Kórház Radiológiai osztályán is végeznek kardio-CT vizsgálatot. A kórházban zajló fejlesztések, korszerűsítések eredményeként a radiológiai osztály átalakítása most jutott olyan szakaszba, hogy elkezdődhetett az üzemszerű kardio-CT tevékenység a korszerű, 128 szeletes CT berendezéssel. A beruházás lezárásával a radiológiai osztály teljes mértékben megújult, egységes géppark áll rendelkezésre, és a legmodernebb technológia a digitális röntgenektől az ország egyik legfejlettebb intervenciós berendezésén (érfestő) át a CT- és az MR-diagnosztikában is megjelenik. A Knézich Károly úti új bejárat is elkészült, valamint a Hotel épület első emeletén kialakították az egynapos sebészeti részleget 24 ággyal. A nagyberuházás részeként új, korszerű konyha épült, amely a betegek és a dolgozók étkezését biztosítja. Megvalósult az egy telephelyes kórház, a Tüdőbeteg Gondozó és az igazgatóság hamarosan beköltözik az I-es, felújított telephelyre. A projekt része volt a két milliárd Ft értékű műszerbeszerzés is, ez érinti a műtőket, a központi sterilizálót, az intenzív osztályt. Többek között műtő felszerelések, röntgen készülékek, ultrahang, új, korszerű CT berendezés gazdagítják az intézmény eszközparkját. A beruházással megvalósult a betegellátás központosítása, a telephelyek megszűnnek, az elöregedett műszerpark megújult és a gyógyítás feltételei nagymértékben javultak a Markhot Ferenc Kórházban.

További fejlesztések  több mint 800 millió Ft felhasználásával

A szalagátvágó ünnepségen Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott kiemelte: Egerben a betegek gyógyítása, az egészségügy és az  azt támogató infrastruktúra tekintetében nagyot léptünk előre. Sok áldozat vállalással, a betegek és a dolgozók türelmével sok közös eredményt értünk el. A fejlesztéseknek köszönhetően javulnak a munkakörülmények, mindeközben a kormány minden segítséget megad, hogy csökkenjen a kórházak adóssága és csökkenjenek a várólisták. Dr. Németh László ÁEEK főigazgatója és dr. Vácity József a kórház főigazgatója köszönetet mondtak a fejlesztésben tevékenyen résztvevőknek, a betegeknek és a dolgozóknak a türelmükért. Dr. Vácity József emlékplakettet adott át Bertáné dr. Bényi Krisztinának a Miniszterelnökség-Parlamenti–Államtitkárság – Parlamenti Főosztály főosztályvezetőjének, Dr. Meszéna Balázsnak a Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai tanácsadójának, Donkáné Verebes Éva projektmenedzsernek, Dr. Czinkotay Frigyesnek a projektmenedzser munkatársának, Tóth Józsefnek, az Épkar Zrt. Vezérigazgatójának és Dr. Kis Zsuzsanna főorvosnak, a Markhot Ferenc Kórház Radiológiai osztálya osztályvezetőjének a fejlesztés megvalósulása érdekében végzett munkájukért.

A nagyberuházás lezárultával tovább folytatódnak a fejlesztések a kórházban. Folyamatban van több mint 800 millió Ft értékben a nővérszálló energetikai felújítása, a gőzfejlesztő cseréje, a  Tüdőbeteg Gondozó beköltöztetése, a napelem projekt, az informatikai fejlesztés és a skill labor (oktató környezet orvosoknak, nővéreknek) kialakítása.

.