kedd, március 19, 2024
Címlap > Hírek, tudomány > Egészségünk és környezetünk védelmében: A járdán sem lehet dohányozni a kórház előtt

Egészségünk és környezetünk védelmében: A járdán sem lehet dohányozni a kórház előtt

A Markhot Ferenc Kórházban is nagyon sok beteg, hozzátartozó, látogató hódol szenvedélyének, a dohányzásnak. Az 1999. évi 42. törvény rendelkezik a nemdohányzók védelméről, mely szerint tilos a dohányzás az épületen belül, a kórház egész területén, de a bejáratától kifelé számított öt méteren belül is. Ugyanakkor megengedi a törvény, hogy az intézmény kijelölt helyet biztosítson a dohányzók számára.  Az egri kórház területén két fedett dohányzóhely áll a cigarettázók rendelkezésére az Árva –közi bejáratnál és a Knézich utcai bejáratnál.

 Sajnos azonban nagyon sokan nem tartják be a kulturált dohányzás szabályait, a szemétgyűjtőknél, a padokon és a kerítésen ülve dohányoznak, a csikkeket eldobálják. Gyakori kép a Knézich utcai bejáratnál, hogy várandós kismamák cigarettáznak. Ők saját és születendő gyermekük egészségét is kockáztatják. A Knézich utcai bejáratnál a törvény szerint a járdán sem megengedett a dohányzás, miután a közterület öt méteren belül található a kórház bejáratától.

A dohányzás nem magánügy, vigyázzunk magunk és társaink egészségére, a betegeket gyógyító kórház környezetének tisztaságára !  A Markhot Ferenc Kórház  tiszteletben tartja a dohányzók jogait, ugyanakkor kéri a szabályok betartását minden betegétől, látogatóktól és az utcán tartózkodóktól.

Jó tudni

A dohányfüst közel 4 ezer kémiai vegyületet tartalmaz, többek között szén-monoxidot, arzént, formaldehidet, cianidot vagy éppen benzolt. Az anyák dohányzása miatt például az USA-ban  mintegy 100 ezer kisbaba esett áldozatul a hirtelen csecsemőhalál és a koraszülés okozta szövődmények miatt. Évente egy kisváros lakosságával, közel 30 ezer emberrel végez a dohányzás Magyarországon. A tüdőrákos megbetegedések 90 százalékáért, az egyéb daganatokért 30-35 százalékban felelős a cigaretta.