szombat, július 13, 2024
Címlap > Egészséges életmód > B6-vitamin (piridoxin)

B6-vitamin (piridoxin)

B6-vitamin (piridoxin)

Vízoldékony. Az emésztés után 8 órán belül kiürül, és a többi B-vitaminhoz hasonlóan táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel kell pótolni. A B6-vitamin tulajdonképpen egy vegyületcsoport- piridoxin, piridoxiál és piridoxamin – amelynek tagjai szorosan rokon szerkezetűek és együtt hatnak. A mennyiségét milligrammokban (mg) mérik.

Megnő a B6-vitamin-szükségletünk, ha nagy fehérjetartalmú étrendet tartunk. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képzéséhez. Bizonyíték van arra, hogy a bélbaktériumok szintetizálják, amiért cellulózzal kiegészített növényi diéta felelős.

B6-vitamin kell ahhoz, hogy a B12-vitamin jól felszívódjék. Ugyancsak szükséges a sósav képzéséhez.

A zsírok és az aminosavak megfelelő felszívódását biztosítja. Elősegíti a triptofán, egy esszenciális aminosav átalakulását niacinná. Segít megakadályozni különböző ideg- és bőrbetegségeket. Enyhíti a hányingert (sok olyan gyógyszer, amelyet az orvosok a terhesség idején jelentkező reggeli hányinger ellen írnak fel, B6-vitamint tartalmaz.) Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak megfelelő szintézisét. Mérsékli a szájszárazságot és a vizeletürítési problémákat. Csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, lábikragörcsöket, kézzsibbadást, a végtagok ideggyulladásának (neuritis) néhány formáját. Természetes vizelethajtó szerként működik.

 

Hiánybetegség: Anémia, seborrhoeás dermatitis, glossitis.

Legfőbb természetes forrásai: sörélesztő, búzakorpa, búzacsíra, máj, vese, szív, kantalupdinnye, káposzta, melasz, tej, tojás, marhahús.

50-500 mg közötti különféle adagolásokban kapható B6-vitamin, valamint B-vitamin komplex és multivitamin formulációkban. Egyéb B-vitamin-hiányok megelőzése érdekében a piridoxint azonos mennyiségű B1- és B2-vitaminnal együtt célszerű szedni. Beszerezhető nyújtott, késleltetett felszívódású vitaminkészítmény alakjában is, amely 10 órán keresztül fokozatosan oldódik ki a szervezetben.

A B6-vitamin túladagolásának esetleges tünetei az éjszakai nyugtalanság és az élénk álmok.

Ellenségei: Hosszú ideig történő tárolás, különböző élelmiszer tartósítási eljárások, ételkészítési technikák, a hús megpirítása és párolása, a víz, az alkohol, ösztrogének.

Aki fogamzásgátló tablettát szed, annak valószínűleg nagyobb adag B6-vitaminra van szüksége. A sok fehérjét fogyasztóknak több kell ebből a vitaminból. A B6-vitamin csökkentheti a cukorbajos beteg inzulinigényét, és ha az adagolását nem állítják be, hypoglycemia lehet az eredménye. Azok, akiket ízületi gyulladások miatt penicillamin-készítménnyel kezelnek, szedjenek B6-vitamint is. Ez a vitamin B1-vitaminnal, B2-vitaminnal, pantoténsavval, C-vitaminnal és magnéziummal együtt szedve fejti ki a legkedvezőbb hatást. Kérjen tanácsot az orvosától, szedhet-e olyan másfajta gyógyszert amelynek a hatását nem zavarhatja meg ez a vitamin.