péntek, április 19, 2024
Címlap > Egészséges életmód > B2-vitamin (riboflavin)

B2-vitamin (riboflavin)

Vízoldékony. Könnyen felszívódik. A kiürített mennyiség mindig a szervezet igényeitől függ, és fehérjeveszteséghez társulhat. A többi B-vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik, és rendszeresen pótolni kell vagy a táplálékkal, vagy vitaminkészítménnyel.

G-vitamin néven is ismert. A mennyiségét milligrammokban (mg) mérik. A tiaminnal ellentétben hő, savak vagy oxidáció hatására nem megy tönkre. Stresszállapotban megnő a B2-vitaminszükséglet. Amerikában a riboflavin hiány fordul elő leggyakrabban.

Miben segíti a szervezetet?

Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra. Egészséges tőle a bőr, a köröm, és a haj. Elősegíti a pállott száj, ajak és nyelv gyógyulását, Javítja a látást, mérsékli a szem kifáradását. Egyéb anyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében.

 

 

 

Legfőbb természetes forrásai: tej, máj, vese, élesztő, sajt, leveles zöldfőzelékek, hal, tojás.

Kis- és nagyhatású készítmények ismeretesek, leginkább 100 mg-os adagokban. A B-vitamin komplex többi tagjához hasonlóan leghatásosabb egyéb vitaminokkal kiegészített formulációban.

Ellenségei: A fény különösen az ibolyántúli fény, és a lúgok tönkretehetik a riboflavint. Átlátszatlan tejesedények védik a riboflavint, amely el szokott bomlani az átlátszó üvegben tartott tejben. Egyéb természetes ellenségei: a víz (a B2-vitamin a főzés, forralás közben kioldódik a vízbe), a szulfa-gyógyszerek, az ösztrogének és az alkohol.

A fogamzásgátló tablettát szedő, terhes vagy szoptató nőknek több B2-vitaminra van szükségük. Ha kevés húst vagy tejterméket fogyaszt, növelje a B2-vitamin felvételét. Nagyon valószínű, hogy B2-vitamin hiányos lesz, ha huzamos időn át diétázik fekély vagy cukorbaj miatt. Minden olyan esetben, amikor valamilyen betegség miatt gyógyszeres kezelés alatt áll, beszélje meg az orvosával, mielőtt étrendjét megváltoztatná, vagy újat vezetne be. Minden stresszállapotban B-komplex-kiegészítésre van szüksége. Ez a vitamin legjobban B6-vitaminnal, C-vitaminnal és niacinnal együtt adva hat. Ha rákellenes szert, például methotrexátot szed, a túl sok B2-vitamin ronthatja a gyógyszer hatékonyságát.