péntek, április 26, 2024
Címlap > Hírek > Friss hírek > Több milliárd Ft pályázati pénz fejlesztésekre

Több milliárd Ft pályázati pénz fejlesztésekre

Javulnak a betegellátás feltételei

A kormány döntésének értelmében közel 1 milliárd forint kiegészítő pályázati támogatást kapott idén a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet. Az összegnek köszönhetően 2014 első negyedévében elkezdődhet az a beruházás, amelyre még 2010-ben nyert 5 milliárd forintot az intézmény.
A munkálatok előreláthatólag 15 hónapig tartanak, ez idő alatt új műszerekkel bővül a kórház eszközparkja és számos épületrészt korszerűsítenek, megújítanak.
Megvalósul a teljes körű sürgősségi betegellátás, amelynek része a gyermek- sürgősségi ellátás is. Javulnak az intenzív betegellátás elhelyezési és szakmai feltételei. A megépülő korszerű műtőblokk valamennyi műtétes szakmát képes lesz kiszolgálni korszerű színvonalon. A Technológiai Tömb közelébe kerül a diagnosztika: a radiológia, a Központi Laboratórium, a Gyermek osztály korszerű feltételek mellett fogadhatja a kis betegeket. A külső telephelyen lévő Tüdőgondozó beköltözésével pedig megvalósul az egységes szűrőcentrum és szorosab lesz a  szakmai kapcsolat a tüdőgyógyászat és más szakellátások között, de a járóbeteg szakrendelők jelentős része is megújul.   
A beruházással korszerű diagnosztika áll majd a gyógyítás szolgálatába: új eszközökkel felszerelt labor, digitális röntgen, új CT, MR, valósul meg. De, nemcsak új diagnosztikai készülékek beszerzése válik lehetővé, de korszerűbbé válik és bővül a Neurológiai-Stroke osztály is. Ez utóbbival lehetővé válik a betegek életkortól független, egységes szakmai szempontok szerinti ellátása. A jelenlegi konyhaépület helyére egy új tömböt húznak fel, amelyben többek közt a sürgősségi és az intenzív betegellátó osztály, a gyermekosztály, egy központi laboratórium, a higiéniai osztály és a központi sterilizáló kap helyet. A központi technológiai tömbhöz kapcsolódik majd a radiológiai osztály, benne CT-MR laboratóriummal. A beruházás során új helyre kerül és megújul a konyha, amely 1500 fő ellátását biztosítja majd a munkálatok befejeztével. A patakparti épületet lebontják, helyén egy park épül, s új parkolóhelyeket is kialakítanak.
Jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik, a tényleges munkálatok várhatóan 2014 elején indulnak, s a tervek szerint a jövő év derekától folyamatosan adják majd át a megújult és korszerű egységeket
Összességében elmondható, hogy ez a fejlesztés hosszú évekre biztosítja a magasabb színvonalú és betegközpontú szakmai munkát a kórházban az ellátási területen élő lakosság számára.

Foglalkoztatás, képzés a magas színvonalú betegellátásért

Az ötmilliárdos nagyberuházás mellett kisebb fejlesztésekre is jut a nyertes pályázatoknak köszönhetően. 200 millió Ft-ot nyert a kórház foglalkoztatásra, elsősorban a hiányszakmáknak minősülő területen 21 ápolót és egy tüdőgyógyász szakorvost vehetett föl. Emellett speciális betegségcsoportok kezelésére mobil teameket állított föl az intézmény. Szintén uniós pályázaton 125 millió Ft-ot használhat föl a kórház a dolgozók továbbképzésének támogatására. Ugyanakkor elbírálás alatt van még egy pályázat, amely egy két éves projekt megvalósítását segítené  a kórház koordinálásával az egri kistérségben élők egészségi állapotának javítása érdekében.

Korszerűbb onkológiai ellátás

Mintegy 175 millió forintos támogatást nyert kórházunk négy másik észak-magyarországi kórházzal közösen benyújtott pályázaton az onkológiai ellátás feltételeinek javítására. Több, nagy értékű műszer beszerzésére nyílik lehetőség még ebben az évben. Többek között egy 27,5 millió forintos röntgenkép-erősítőt vásárolunk a műtőbe, egy 11,4 millió forintos speciális, vérzést is csillapító elektromos kést, egy 30 millió forintos csúcskategóriás ultrahangos berendezést, és 27 millió forint értékben őrzőmonitorokat. Az eszközbeszerzésekkel három fő területen tud fejleszteni a kórház: a patológián és a radiológián, melyek segítségével a daganatos betegségek diagnosztikáját segítjük, valamint a műtőkben, ahol a sebészeti eljárásokat fejlesztjük. A pályázat keretében a központi műtő és a műtétes szakmák (sebészet, nőgyógyászat, urológia, gégészet) részére közel 50 millió forint értékű eszköz- és műszerbeszerzés történik meg, egyebek mellett mobil röntgen diagnosztikus berendezésé és laparoszkópos kézi eszközöké. Ezek segítségével a betegek sebészi ellátása a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel végezhető, így a műtétek gyorsabban, kevesebb vérkészítmény felhasználásával folyhatnak.

Fejlesztés a szakrendeléseken

A pszichiátriai fekvő osztályon, kardiológiai szakrendelésen és a mozgásszervi rehabilitációs fekvő osztály ellátási feltételei is korszerűsödnek egy 500 milliós projekt megvalósításával, melynek munkálatai ebben az évben már elkezdődtek.  Mindezek mellett a kórház folyamatosan keresi a pályázati lehetőségeket, melyek a betegellátás feltételeit javítják, a betegek komfortérzetét javítják.  

Dr. Fűtő László
Ügyvezető igazgató