csütörtök, március 28, 2024

A horkolás

Horkolás

Ahhoz, hogy a mindennapjaink olyanok legyenek, amilyennek szeretnénk, elengedhetetlen, hogy éjszaka jól aludjunk és reggel kipihenten ébredjünk. Ugyanis sokszor a reggeli kimerülten, fáradtan ébredés, a napközbeni koncentrálóképesség romlása, bizony a horkolás számlájára írható, ami a nyugodt és pihentető alvás rovására megy. A horkolás okozta hangzavar nemcsak a horkoló, hanem a vele egy légtérben alvó, illetve aludni vágyó éjszakáit is megkeserítheti. Sokan nem tudják, de bizony a kellemetlen hangzavar mellett egészségkárosító hatása is van. Miért horkolunk? Megelőzhető? Milyen kezelési lehetőség állnak rendelkezésünkre? Ezekre a kérdésekre is megpróbálunk választ adni rovatunkban.

HorkolásA horkolás leggyakoribb oka, hogy alvás közben a torokban található és azt körülvevő izmok túlságosan ellazulnak. Ennek következtében leszűkül a toroknyílásunk, ami miatt nem tud belégzéskor elegendő oxigén bejutni a véráramba és a létfontosságú szerveinkbe. Amennyiben a horkolás rendkívül hangos és horkantásokkal esetleg pár másodperces légzés kimaradás is észlelhető, akkor alvási apnoéról van szó. A gyakori légzés kimaradás fokozottan terheli a szervezetünket, hiszen ilyenkor sokkal erősebben kell a mellkasunknak is mozognia, hogy a nagyon összeszűkült szinte összetapadt garatizmok szétnyíljanak. Akik már a horkolás súlyosabb formájától szenvednek, azoknak érdemes meglátogatni egy alváscentrumot, ahol különféle műszerek segítségével figyelik a szervezetünk reakcióit alvás során. A vizsgálat értékelése után a szakértő többféle kezelést is javasolhat függően, hogy a betegnek melyik mód a legszimpatikusabb. Általában a horkolás leggyakrabban súly problémákkal küszködő embereknél jelentkezik, illetve a klimaxos hölgyeknél is ugrásszerűen megnő a horkolók száma. A horkolás erőssége csökkenthető, ha lefekvés előtt nem fogyasztunk nehéz ételeket alkohol tartalmú italokat, és nyugtató hatású gyógyszereket. Érdekes, ugyanis az altatók hatására szintén túlzottan ellazulnak alvás közben a garatizmaink, ami a “nyugodt” alvás mellett jó hangos “zenebonával” is járhat. Sokan úgy gondolják, hogy a magasra felpolcolt párnán való alvás a jó megoldás a horkolás ellen.

Amennyiben nátha, vagy orrdugulás okozza a horkolást érdemes párologtatni, vagy párásítani a hálószobában. Sokféle kezelési lehetőség közül választhatunk, ha enyhíteni szeretnénk a horkolást. Többek között, ilyen az orrtapasz, amely az orrunkra tapasztva, kitágítja az orrjáratokat, ezzel segítve a levegő áramlását A szájbetét fogvédőhöz hasonló eszköz, amelyet alvás közben kell viselni, megakadályozza a nyelv hátracsúszását azáltal, hogy az alsó állkapcsot megemeli, így a légút szabad marad. Sokaknál az is bevált módszer, ha nem a háton, hanem az oldalán alszik. Mindenkinél más és más módszer bizonyul hatékonynak, alaktól és kortól függően.

Forrás: Egri Mozaik

Vélemény, hozzászólás?