péntek, április 19, 2024
Címlap > Betegségek, tudnivalók > Láz, lázcsillapítás

Láz, lázcsillapítás

Láz, lázcsillapítás - Eger Egészség

A láz a leggyakrabban előforduló tünet, mégsem tudjuk mindig megfelelően és eredményesen kezelni.

Láz, lázcsillapítás - Eger EgészségLáznak nevezzük a testhőmérséklet megemelkedését. A láz nem betegség, hanem tünet, annak jele, hogy a szervezet valamilyen betegség, többnyire gyulladás, fertőzés ellen küzd, ezért jótékony hatása is van. A lázat az immunrendszer által termelt kémiai anyagok, az úgynevezett citokinek váltják ki.

A normális testhőmérséklet, hónaljban mérve, 36,5 °C körüli, de 0,5-0,7 °C eltérés még normálisnak tekinthető. Láz-ról 38 °C felett beszélünk.

A normális testhőmérsékletet az életkor, a nem, a napszak, a munkavégzés és sok minden más befolyásolja. Hajnalban a legalacsonyabb, és a délutáni órákban a legmagasabb. Nőknél a testhőmérséklet a peteéréssel is összefüggést mutat.

Hogyan mérjünk lázat?
A régi, üvegből készült higanyos hőmérők, bár nagyon megbízhatóak voltak, ha eltörtek, az egészségre veszélyes higanygázok szabadulhattak ki, ezért nemrégiben kivonták őket a forgalomból. A digitális hőmérők hónaljban, fűlben, szájban, kisgyermeknél a végbélben mérik a hőmérsékletet. Tudni kell, hogy a végbélben és a szájban a hőmérséklet kb. 0,5 °C-kal magasabb a hónaljban mérthez képest. Megfelelő alkalmazás esetén a digitális hőmérők megbízhatók, kivéve talán a fülhőmérők, melyek elég nagy variációt mutatnak. A homlokra tapasztott hőmérsékletmérők csak tájékozódásra jók.

Láz, lázcsillapítás - Eger EgészségMi okozhat lázat? A láz leggyakoribb oka valamilyen gyulladás, amely lehet vírus, baktérium; esetleg más kórokozó okozta fertőzés. Lázzal járhatnak az ún. autoimmun betegségek, daganatok, a környezet magas hőmérséklete („hőguta”), védőoltásokra adott reakció, allergia, néhány anyagcsere-betegség, szövetszétesés (pl. vörösvértestek hirtelen szétesése, orvosi kifejezéssel, a hemolízis). Továbbá egyes kábítószerek, bizonyos gyógyszerek (ilyen például az antibiotikumok hosszabb használata után jelentkező láz), és ismert fogalom az „ismeretlen eredetű” láz is.

Veszélyes-e a láz? A láz önmagában csak ritkán veszélyes, de súlyos betegség tünete lehet. Három-hat hónapos kor alatt minden lázas állapot azonnali orvosi vizsgálatot igényel. Az idősebbekben nem annyira a láz magassága, hanem az emellett észlelt egyéb tünetek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy sürgős orvosi segítségre van szükség.

Ezek közül néhány:
–    a beteg aluszékony, esetleg eszméletét veszti, görcsöl vagy más idegrendszeri tünete van,
–    a láz (amely néha nem is magas) mellett pontszerű vérzések jelentkeznek,
–    nyirkos, sápadt bőr, beesett szemek, szapora, nyugtalan légzés,
–    csillapíthatatlan hányás, hasmenés,
–    fejfájás, nyakmerevség, fájdalom a lábak emelésekor.

Mi a lázgörcs?
A lázgörcs kisgyermekeknél négy-öt- éves kor alatt jelentkezhet, és a testhő¬mérséklet hirtelen emelkedése váltja ki. Sokszor családi halmozódást mutat, és az esetek egy részében ismétlődően fel¬lép. Igen ijesztő lehet annak, aki észleli, de szerencsére csak nagyon ritkán jár súlyosabb következménnyel.

A gyermek eszméletét veszti, elernyed vagy megmerevedik, és gyakran mind a négy végtagra kiterjedő görcs lép fel, ami fél-egy percig, néha akár 20 percig is eltarthat. Spontán, magától megszűnik, de persze jobb, ha azonnal görcsoldót és lázcsillapítót adunk. Légzéskimaradás is előfordulhat, de ez szerencsére nem gyakori.

A lázgörcs csak ritkán jele agyhártyagyulladásnak vagy más súlyosabb betegségnek, de kivizsgálás minden esetben indokolt. A lázgörcs nem epilepsziás roham – bár tüneteiben hasonlít rá és a gyermekkori lázgörcs csak ritkán előjele a későbbi epilepsziának.
Nem szabad összekeverni a lázgörcsöt a hidegrázással. Ez utóbbi leggyakrabban bakteriális fertőzés kapcsán lép fel, és a testhőmérséklet hirtelen megemelkedését a kórokozókból kiáradó pirogén, lázkeltő anyagok okozzák. Borzongással kezdődik, majd a beteg egész testében vacog, reszket, amin a melegítés, a takarók sem segítenek. A hidegrázás után rendszerint igen magas, 40 °C vagy ennél is magasabb lázat mérünk.

Mikor és hogyan kell a lázat csillapítani? Alacsonyabb lázat nem kell okvetlenül csillapítani. 38 °C alatt erre ritkán van szükség, és ez még kisgyermekeknél is így van. Ennél magasabb láz esetén azonban szükség lehet a láz csillapítására, amelyre gyógyszeres és egyéb módszerek is vannak.

Láz, lázcsillapítás - Eger EgészségA gyógyszerek közül a paracetamol és ibuprofen alapú készítmények minden korosztály számára alkalmasak, az aszpirin viszont csak felnőtteknek adható. Fontos, hogy a gyógyszerek használati utasítását (az adagokat és az adagok közötti időintervallumot) betartsuk. Arra is figyelemmel kell lenni, hogy a különböző márkanevű, fantázianevű gyógyszerek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazhatják, és emiatt néha gyógyszer-túladagolás következhet be. Különösen veszélyes ez a paracetamol esetén, amely túladagolva súlyos májkárosodást okozhat.

Gyermekeknél a gyógyszerek kiegészítőjeként hasznos a fizikális lázcsillapítás, amellyel a testhőmérséklet gyorsan csökkenthető. Ilyen a teljes test borogatása 2-3 percenként váltott langyos vizes lepedővel, de még jobb a hűtőfürdő. Ezt úgy készítjük, hogy a kádat langyos vízzel teleeresztjük, majd a gyermeket 5-10 percig ebbe fektetve, a vizet lassan lehűtjük. A homlok, csuklók és bokák borogatása önmagában viszont semmit sem ér.

Dr. Kardos Gabriella gyermekorvos

Forrás: Patika Magazin

Vélemény, hozzászólás?