péntek, április 19, 2024
Címlap > Egészségmegőrzés Eger > Gyógyvizek > Fürdők, gyógyvizek Egerben és környékén

Fürdők, gyógyvizek Egerben és környékén

Egri termál- és élményfürdő

Az Egri Termálfürdő a XVI.században épült Török Fürdő társaságában található a város központjában, mintegy öt hektárnyi területen. Eger Európa szerte híres gyógyvizes fürdôjérôl, a területén található hét medencét a környéken fakadó meleg vizű források táplálják. Már a törökök felfedezték a víz kedvező hatását, tapasztalataikat a modern orvostudomány igazolta. A 2002-ben befejezett beruházásokkal ez Egri Termálfürdő a gyógy-, és termálturizmus hazánk egyik fellegvárává vál, ahol minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb fürdőzési módot. Az 1936-ban épült 1-es medence aljáról – Európában egyedülálló módon – természetes kavicsrétegen át tör fel a radon tartalmú gyógyforrás. A fürdő medencéinek egy részében gyógyvízben fürödhetnek a vendégek. Méghozzá nem is egy félében. Az egyik 28 fokos enyhén radioaktív gyógyvíz, amelynek forrásai a fürdő területén, környezetében fakadnak. A másik egy 47 fokos kénes, kalcium hidrogénkarbonátos gyógyvíz, amelyet Eger határából csővezetéken vezetnek a fürdőbe. Mindkétféle gyógyvíz elsősorban a reumás betegségek kezelésében játszik fontos szerepet. A dögönyöző medence egyedi élményt nyújt a zuhatagban ömlő víz jótékony hatásával. A fedett-nyitott élménymedencében 14-féle szórakoztató, vízi rekrációs elem biztosítja a kikapcsolódást: pezsgőfürdő, pezsgőágy, víz alatti masszázs, vízesés. A gyermekek körében kedvelt a vízforgatós gyermek élménymedence. A vízivárban pezsgőfürdő, buzgár, csúszda, zuhatag teszi felejthetetlenné a fürdőzést. Sportolásra kiválóan alkalmas a korszerű feszített víztükrű úszómedence.

Eger – Török fürdő

A turisták számára Eger fő vonzástényezői az egri vár, a barokk belváros látványa és műemlékei, a több évszázados egri borkultúra, valamint Eger fürdői, különösen az egri gyógyfürdő, a Török-fürdő. A mai egri Török-fürdő elődjét a város török megszállása idején, 1610 és 1617. között építették. (Egy Egert ábrázoló, Nürnbergben előkerült, Georg Houfnagel mester által készített rézmetszet már tartalmazza az egri kupolával fedett fürdőt). A törökök ilidzsának, a rituális tisztálkodás céljait szolgáló fürdőnek építették, de már akkor felmerült a fürdő egészségre kedvező hatása is. A századok alatt ismételt rekonstrukciók során a fürdő török jellegét megőrizték. A fő medence nyolcszögletű, mint valamennyi török fürdőé. Ezen medence, a “Török-medence ” felett aranylemezekkel borított kupola van, mely kétszázezer kis aranylapocskát tartalmaz. (Ilyen Magyarországon még csak egy helyen van, a Parlamentben) . A külső megvilágítás délre néző kerek zöld ablakokon át történik. Megragadó, ahogy a zöld sugarak és az aranyról érkező aranysugarak táncolnak a vizen. Igazi török és ugyanakkor relaxációt sugalmazó hangulat . A Török-fürdő valamennyi fala Zsolnay kerámialapokból van. A lapok szürkészöldek, szamárhátívesek, igazi török megoldás. A fürdőzők számára igen kellemes a forrásvíz 31 fokos hőmérséklete, ez nem meleg a magas vérnyomásosoknak, vagy a keringési rendszer betegségeiben szenvedőknek, de nem hideg a jelentősebben mozgáskorlátozottaknak, akik kevésbé tudnak a vízben mozogni. Nincs vezeték, mely a forrásvizet hozza, a forrás a medencék talpazatát borító kövek alatt jön fel, két helyen, a Török-medence és egy másik medence a Pezsgő-fürdő alatt (mely nevét a felszálló buborékok szakadatlan pezsgése miatt kapta). Még négy medence van, egy festői kis medence “Tükör fürdő ” egy, vagy két személy számára, a súlyfürdő medence és két melegebb medence, a meleg medencékhez a vizet az Egerrel szomszédos község, Andornaktálya melegvizű forrásaiból vezetik. Valamennyi medencében a víz 5 %-a óránként túlfolyással cserélődik. A Török medence és Pezsgő fürdő, valamint az andornaktályai forrás vize is minősített gyógyvíz. Az előbbi kettő 1934. óta. A Török-fürdő vizének fő gyógyhatását a benne oldott radon (mely a buborékok egy részét is alkotja) okozza. A radon gyulladáscsökkentő, a szervezet endorfin-termelését fokozó hatású ( így a közérzetet határozottan javítja ). Mint ionizáló sugárzás, a sejtek regenerációs folyamatait is előmozdítja.

A fürdő orvosi javallatai:
1. Ízületi gyulladások (pl. rheumatoid arthritis)
2. Az ízületek degerenatív, kopásos elváltozásai
3. Gerinceredetű fájdalom-syndromák
4. Anyagcsere-betegségek mozgásszervi következményei (pl. köszvény, csontritkulás
5. Rekreáció, hogy a fürdőző a betegség, a kor vagy mozgáshiány miatt csökkent mozgásképessége helyreálljon, hogy elérje a “wellness” állapotát, hogy jól érezze magát.

Eger – Bitskey Aladár Uszoda

Az uszodát Makovecz Imre tervei alapján 1998 és 2000 között építtette Eger Városa. Az uszoda kapuit 2000. december 3-án nyitotta meg. Névadója Bitskey Aladár (1906-1991) aki Eger Város méltán híres úszója volt, Magyar Bajnok és Európa Bajnoki érmes. Évtizedeken keresztül oktatta az egri gyermekek ezreinek az úszás alapelemeit. Az uszoda nemzetközi úszó, vízilabda, és búvár versenyek megrendezésére is alkalmas 8 pályás versenymedencéből, 16 x 8,5 m-es tanmedencéből, 20 fő befogadására alkalmas szaunából és egy 8 férőhelyes pezsgőfürdőből áll. Nézőtere állóhelyekkel együtt 1500 fő befogadására alkalmas. Az uszoda szolgáltatásait büfé, fodrászat, kozmetika és masszázs egészíti ki.

Egerszalók – Hőforrás

A falu vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik. Igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A 410 m mélyről feltörő víz 65-68 °C-os, a kút vízhozama 2350 liter/perc. A nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz, melynek a vetakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Többek között csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására alkalmas. A domboldalon lefolyó víz 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített.

Bükkszék – Salvus fürdő

A 30-40 °C-os hévizet az 1930-as években fedezték fel szénhidrogén után kutatva, és már ekkor kisebb fürdőt létesítettek itt, amelyet később természetesen bővítettek. Így vált országos hírűvé a fürdő, melynek gyógyvizét palackozzák is Salvus néven. A bükkszéki Salvus selymesen lágy vize a gyomorra nyugtatólag hat, ezért kúraszerű alkalmazásával a gyomorfekély képződését el lehet kerülni. Ugyanígy megfigyelték a légutakra gyakorolt tisztító hatását, például szűnni nem akaró köhögés néhány nap múlva lényegesen csökken, illetve elmúlik. A lúgos kémhatása miatt a Salvus vizét fogyasztó cukorbetegek vércukra csökken, emiatt az inzulinadagolást is csökkenteni lehet. A Salvus vízben a jodid, bromid, fluorid és egyéb mikroelemek magas előfordulása az egészséges ember számára is számtalan előnyt jelent. Ivókúrára gyomorhurut, gyomorsavtúltengés, bélrendszeri, cukorbetegség és légzőszervi betegségek esetében ajánljuk. Fürdőkúra formájában mozgásszervi betegségek kezelésére is javasolják az orvosok. Fogágy-betegségeknél a Salvus szájvízként is eredményesen használható.
A strandfürdőben található 3 gyógyvízzel feltöltött medence, valamint ezer négyzetméteres feszített víztükrű úszómedence. Itt épült Közép Európa egyik leghosszabb vízi csúszdája, melynek hossza 136 méter.

Tarnaméra – Strand kemping

A tarnamérai termálvizű strandfürdő és kemping 2,5 hektáros ősparkban elhelyezkedő, vízforgató berendezéssel ellátott felnőtt úszómedencével, gyermekpancsolóval, 30 C fokos vizével várja a strandolni vágyókat. A hagyományos rendszerű körmedence vize 38 C fokos. A visszatérő fürdővendégek az enyhén jódos termálvíznek a mozgásszervekre gyakorolt, életvitelt és közérzetet javító jótékony hatását emlegetik a leggyakrabban.

Heves – strandfürdő és kemping

A több mint 70 éve üzemelő, korábban hideg vizű Hevesi strandfürdő területén 1961-ben újabb fúrást végeztek és 794 m mélységben bő hozamú termálvizet találtak. A 47 C fokos víz gyógyhatású, ásványi sókban bővelkedik, a fürdőzők és a gyógyulni vágyók előszeretettel keresik fel. A termálkút üzemeltetésével a strand intenzív fejlődésnek indult, területileg bővült, gyógymedence és gyermekmedence létesült. A lombos fák alatt szálláshelyek – kőházas épületek és faházak – épültek, a sátorral vagy lakókocsival érkező üdülni vágyókat kulturált és kényelmes kemping is szolgálja. A kempingben a szezon április elejétől október végéig tart.

Mátraderecske – Mofetta

A falu különlegessége az a Magyarországon egyedülálló természeti jelenség, amelyet a szaknyelv “mofettá” -nak, vagy “szárazfürdő” -nek nevez. Ez egy mintegy 1000 m mélységből feltörő nagy szén-dioxid tartalmú gyógyhatású gáz ( a geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést ), amely a benne szintén gyógykoncentrációban fellelhető radontartalommal különlegesen hatásos elsősorban a verőérbetegségekben (különböző eredetű és súlyosságú alsó végtagi érszűkületek), szív- és általános keringési betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei, különféle reumatikus betegségek, súlyos érrendszeri érintettséggel járó autoimmunbetegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia problémák, vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében.

Vélemény, hozzászólás?