kedd, március 19, 2024
Címlap > Egészséges életmód > B15-vitamin (pangamsav)

B15-vitamin (pangamsav)

Vízoldékony. Mivel eddig nem bizonyították be, hogy az étrend nélkülözhetetlen része, a szó szoros értelmében nem vitamin. Mennyiségét milligrammban (mg) mérik. Az E-vitaminéhoz hasonló a hatása, tehát antioxidáns. Az oroszok vezették be, akik lelkesedtek az eredményeiért. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) a pangamsav és a kalcium sójának fogalmazását engedélyezte. Magyarországon nem hivatalos.

A hatását gyakran javítja, ha A- és E-vitaminnal együtt alkalmazzák.

Miben segíti a szervezetet?

 

 

 

Meghosszabbíthatja a sejtek élettartamát. Közömbösíti a szeszes ital utáni vágyakozást. Gyorsabban elmulasztja a fáradtságot. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Véd a levegőszennyezések ellen. Enyhíti az anginás és asztmás tüneteket. Védi a májat a zsugorodás ellen. Megakadályozza a (gyógyszer-) függőség kialakulását. Fokozza az immunválaszokat. Elősegíti a fehérjeszintézist.

Hiánybetegségei: kevés a kutatási eredmény, de a meglévők mirigy- és idegműködési zavarokra, szívbántalmakra, valamint az élő szövetek csökkent oxigénellátására utalnak.

Legfőbb természetes forrásai: sörélesztő, hántolatlan rizs, hántolatlan gabona, tökmag, szezámmag.

A leggyakrabban alkalmazott napi adagja 50 és 150 mg között változik.

Ellenségei: a víz, a napfény.

Az ellentmondó adatok ellenére hatásosnak található a B15-vitamin. A legtöbb diéta hasznára válik, ha ezzel a vitaminnal kiegészítik. Dr. Atkins előírja a szuper-engeriatartalmú diétájában. Ha Ön atléta, vagy annak szeretné magát érezni, reggel vegyen be egy 50 mg-os tablettát, egyet pedig este. Fontos kiegészítő anyag a nagyvárosok és erősen lészennyezett területek lakosai számára.