csütörtök, április 25, 2024
Címlap > Egészséges életmód > B1-vitamin (tiamin)

B1-vitamin (tiamin)

Vízoldékony. A B-komplex többi vitaminjához hasonlóan a fölösleg kiürül, nem tárolódik a szervezetben. Naponta pótolni kell. Milligrammban (mg) mérik a mennyiségét.

Mivel szinergista hatásúak, a B-vitaminok hatásosabbak, ha együttesen adják, mintha külön-külön alkalmazzák őket. A B1, B2, és B6-vitaminokat azonos dózisokban (vagyis 50 mg B1, 50 mg N2 és 50 mg B6-vitamint) célszerű adni, hogy ideális hatást, fejtsenek ki. A hivatalosan javasolt napi felvétel 1,0 és 1,5 mg közötti mennyiség. (A terhesség és a szoptatás ideje alatt általában 1,4-1,6 mg-ot ajánlanak). Betegség, stressz és műtét alatt nagyobb a szervezet szükséglete. „Szellemi vitamin”-ként ismerik, mert kedvező a hatása az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Enyhe vízhajtó hatása van.

Miben segíti a szervezetet?

Elősegíti a növekedést. Segíti – különösen a szénhidrátok – emésztését. Javítja a szellemi tevékenységet. Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését. Segít a légi- és tengeribetegséget leküzdeni. Enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmakat. Elősegíti az övsömör (herpes zoster) kezelését.

Hiánybetegség: Beriberi.

Legfőbb természetes forrásai: szárított élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, amerikaimogyoró, sertéshús, a legtöbb zöldségféle, korpa, tej.

Ellenségei: a főzés, sütés melege könnyen tönkreteszi a B1-vitamint. A B1-vitamin további ellenségei a koffein, az alkohol, a tartósítási eljárások, a levegő, a víz, az ösztrogének, a gyomorsavat közömbösítő szerek (antacidumok) és az úgynevezett szulfa-gyógyszerek.

Aki dohányzik, iszik, vagy sok cukrot fogyaszt több B1-vitaminra van szüksége. A terhes, szoptató, vagy fogamzásgátló tablettát szedő nők B1-vitamin-szükséglete nagyobb. Ha étkezés után antacidumot szokott bevenni, elveszíti azt a tiamint, amit az étellel kapott. Minden stresszállapotban – betegség, szorongás, trauma, műtét után – a B-vitamin-komplex felvételét, amely a tiamint is tartalmazza, növelni kell.

Vélemény, hozzászólás?