péntek, április 19, 2024
Címlap > Hírek > Friss hírek > Két éven belül gyógyítható lesz a kopaszság

Két éven belül gyógyítható lesz a kopaszság

Amerikai kutatók egy átfogó genetikai kutatás során találták meg a férfiak kopaszodásának titkát. 250 gént hoztak összefüggésbe a kopaszodással, ami kisebb-nagyobb mértékben a férfiak 80 százalékát érinti, mire elérik a 70 éves életkort. Végül meglett a haj elveszítésének fő felelőse, a PGD2 nevű enzim, aminek a magas szintje a hajhagymákat arra utasítja, hogy álljanak le az új hajszálak termelésével. Ez a jelenség a természetes hajhullással közösen eredményezi, hogy a középkorú férfiak többségének elkezd látványosan ritkulni a haja.

A kutatók több nagy gyógyszeripari céggel is tárgyalásokat folytatnak, hogy az eredményeiket a kopaszodást megelőző, vagy akár azt visszafordító szerek kifejlesztéséhez használják. A becsléseik szerint már két éven belül a gyógyszertárak polcaira kerülhet az első ilyen készítmény.

Már ma is léteznek olyan gyógyszerek, amelyek mellékhatásként csökkentik a PGD2-szintet (asztma kezelésére használják őket), ezért reménykednek abban a kutatók, hogy az ilyenkor kötelező, nagyon hosszú és alapos tesztelés és a klinikai próbák időszaka lerövidíthető lesz.

Mivel az enzim nem a hajhullás megállítását ígéri, hanem az új hajszálak elmaradó termelődését állítja vissza, olyan esetekben is hatásos lehet, ha a kopaszodás már előrehaladott állapotban van, és a jelenséget nem csupán megállítani tudja, de visszafordítani is képes, vagyis a kopaszok is újra dús, fiatalkori hajkoronát növeszthetnek.

Forrás: index.hu