péntek, április 26, 2024
Címlap > Hírek > Friss hírek > Európai módszer Egerben

Európai módszer Egerben

A régióban csak Egerben alkalmazzák ezt a technikát

Egy modern, hordozható ultrahangos készülék segítségével „átlátnak” a bőrön az aneszteziológus szakorvosok, így számos beavatkozást sokkal biztonságosabban végezhetnek. A régióban csak Egerben alkalmazzák ezt a technikát.

Az aneszteziológusok munkájának legnagyobb részét a műtéti altatások és érzéstelenítések teszik ki, illetve ők vigyáznak a beteg biztonságára az operáció alatt. Erre az időre mélyaltatásba kell helyezni a pácienseket, eszméletlen állapotot kell előidézni náluk. A legtöbb országban – ahogy nálunk is – az intenzív osztályokon is dolgoznak aneszteziológusok, hiszen ott hasonló állapotban lévő betegek fekszenek.

– Műtétek alkalmával pótoljuk a betegek légzését, bizonyos szerveik működését. Az intenzív osztályon fekvő, súlyos állapotú betegeknél támogatjuk a keringésüket, pótoljuk a veseműködésüket, lélegeztetjük őket – magyarázza dr. Reusz Géza aneszteziológus szakorvos. – Ez egy külön szakma, aneszteziológiából és intenzív terápiából van szakvizsgánk. Sok kifinomult géppel dolgozunk, az intenzív osztály nagyon eszközigényes és költséges terület.

A műtőben és az intenzív osztályon egyaránt rendszeresen kell úgynevezett kanülöket behelyezniük, valamint invazív, vagyis a beteg testébe történő behatolásokat végezniük az orvosoknak.

– Azok az idegeket, amelyeket érzéstelenítenünk kell, mélyen a bőr alatt vannak, nehéz őket megtalálni. Ráadásul sokszor érzékeny szervek vannak a közelben – magyarázza dr. Reusz Géza. – Anatómiai tájékozódási pontok alapján keressük meg ezeket az idegeket, de a tű útját nem látjuk. Nem mindig lehet elsőre megtalálni azt a helyet, ahová vezetni szeretnénk a tűt, ilyenkor többszöri szúrásra van szükség és szövődmények is kialakulhatnak.

Korábban látatlanban végezték ezeket a szúrásokat az orvosok. Létezik azonban egy új módszer, amivel ez a probléma kiküszöbölhető.

– Egy kisméretű, hordozható ultrahangkészülékkel „átlátunk” a bőrön és kellő gyakorlattal a képernyőn követhetjük, merre halad a tű. Láthatjuk az idegeket és a szerveket, így anélkül tudjuk irányítani a tűt, korrigálni az útját, hogy ki kellene venni és újabb szúrást ejteni a betegen. Ez a páciens szempontjából is komfortosabb, biztonságosabb, sokkal kevesebb a szövődmény. Új lehetőségek nyílnak a készülék használatával, el lehet végezni olyan műtéteket is a segítségével, amelyeket korábban nem – magyarázza az aneszteziológus szakorvos.

A készülék használata nagy gyakorlatot kíván

Dr. Reusz Géza Angliában tanulta az új módszert. Ő kezdte el Egerben alkalmazni, ma pedig már több munkatársa van, aki megtanulta tőle a technikát és rendszeresen, önállóan használni tudja a készüléket. Ez ugyanis nagy gyakorlatot kíván. Az ultrahang ugyanis csak egy nagyon keskeny szeletben mutatja az úgynevezett képleteket, ráadásul az orvosnak az egyik kezében a tűt, a másikban az ultrahangot kell tartania, és mivel a kettőt különbözőképpen kell mozgatni, az összehangolásuk nem könnyű feladat. Az egyszerűbb beavatkozásokat ma már számos szakember el tudja végezni a készülékkel az egri kórházban, a bonyolultabb eseteknél pedig 4-5 olyan szakorvos van, aki önállóan alkalmazni tudja a technikát.

Ez az ultrahang-berendezés nagyon drága, több millió forint, így Magyarországon csak a kórházak, klinikák 20 százalékában van. Heves megyében csupán Egerben használják, legközelebb Debrecenben. Még Miskolcon sincs ilyen készülék. A nyugati országokban az elmúlt 10-15 évben vált általánossá a módszer használata, ott a kórházak nagy részében már van ilyen eszköz és az alkalmazásában járatos szakorvos. Egerben egy éve kezdték el használni a készüléket és már csaknem 400 beavatkozást végeztek a segítségével. A készüléket a radiológiai osztályról kapja kölcsön az intenzív osztály, amiért nagyon hálásak az itt dolgozó szakorvosok.

Forrás: heol.hu