péntek, április 26, 2024

Aromaterápia

Aromaterápia Eger

Biztos sokunknál előfordult már, hogy megérezve egy régi, ismerős illatot, emlékek, érzések, élmények jutottak eszünkbe. Mindennapjainkban fontos szerepe van egy-egy illatnak is, hiszen közérzetünkre, hangulatunkra igen jó hatással lehetnek.

Aromaterápia EgerAz aromaterápia nem más, mint a gyógy- és fűszernövények, valamint a belőlük nyert illóolajok külső, belső alkalmazása egészségünk megőrzése, betegségek gyógyítása érdekében. Hogyan és milyen módon alkalmazzuk az illóolajakat? Az aromaterápiában számtalan illó¬olaj közül választhatunk manapság. Ám, mint mindenben itt is fontos a minőség, azaz, hogy csak 100 %-os illóolajat vásároljunk, mert csak annak van valódi gyógyhatása. Lényeges, hogy ne használjuk hígítatlanul, mert attól kipirosodhat a bőr és csípő érzés is jelentkezhet. Kivétel ez alól a levendulaolaj. Az illóolajat sokféleképpen használhatjuk. Sokan szeretik az aroma mécsesek kellemes illatát, nyugtató fényét. Az illóolaj párologtatva is jó hatással van a közérzetünkre. Az egyik legelterjedtebb a levendulaolaj, amely köztudottan enyhe nyugtató hatással rendelkezik és fertőtlenítő hatásánál fogva pedig alkalmas akne, hurut, fejfájás, égési sebek, sérülések, a menstruációs fájdalmak és kimerültség kezelésére. Illatos légfrissítő permetet is készíthetünk, ha langyos vízbe teszünk pár csepp illóolajat, és azt permetezzük szét a lakásban szét a lakásban. Az illóolajakat akár fürdő vizünkbe is tehetjük előtte azonban ajánlatos mondjuk 1-2 dl tejben feloldani a használni kívánt olajat. így nemcsak a belégzéskor élvezhetjük a kellemes illatokat, hanem közvetlenül a bőrünkön keresztül tudnak felszívódni a hatóanyagok. A citromolajos fürdő bársonyossá teszi a bőrt és nyugtatja a idegeket. A jázmin szintén híres különlegesen finom, nyugtató illatáról. A zsályaolajos fürdő kíméletesen zsírtalanítja a bőrt és összehúzza a kitágult pórusokat. A kakukkfű kiváló légút tisztító, belégzése javítja a közérzetet. A szantálfa illóolaja hatásosan gyógyítja az aknét, a köhögést a megfázást és a vizenyőt. Kellemesen hat a bőrre, ezért masszírozásra is használják. Nemi vágyat serkentő hatása is ismert.

Aromaterápia EgerAz illóolajok legnépszerűbb és legkellemesebb alkalmazása a masszázs. Segítségével nemcsak ellazulhatunk, hanem a vérkeringés is felfrissül, ráadásul az értékes hatóanyagok így közvetlenül a bőrön keresztül szívódnak fel. Masszázsnál is nagyon fontos, hogy hígítva használjuk az illóolajakat. Általában valamilyen bázisolajhoz adva alkalmazzuk. Az étolaj is tökéletes erre, mert magas E vitamintartalma miatt jót tesz a bőrnek. Az arányok kb. 1 evőkanálnyi olajhoz lehet adni 6-8 csepp illóolajat. Közvetlenül a masszázs után még ne rohanjunk azonnal fürdeni, hiszen az illóolajok felszívódásának 6-8 óra szükséges. Borogatásnál a hígított illóolajos vízbe mártott textil anyagot helyezzük közvetlenül a kezelni kívánt testre.

Forrás: Egri Mozaik

Vélemény, hozzászólás?