péntek, április 26, 2024
Címlap > Betegségek, tudnivalók > Metabolikus szindróma

Metabolikus szindróma

Tudta Ön, hogy minden ötödik magyart érint a metabolikus szindróma?

Mi a metabolikus szindróma? Állapot amelyre hasi elhízás, magas vérnyomás; magas vércukorszint és kóros zsírösszetétel jellemző. Mindezek együttesen növelik a szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, stroke, érelmeszesedés, trombózis), és ezek halálos kimenetelének kockázatát. Egymásra hajlamosítanak, így akinél fennáll az egyik tényező, annál keresni kell a többit is Többnyire a helytelen táplálkozásra és a testmozgás hiányára vezethető vissza.

Érintheti-e Önt a metabolikus szindróma?
Sajnos igen, amennyiben Ön érintett bármelyik előbb említett betegségben. A felnőtt emberek 21%-ánál fennáll ez a betegség-együttes Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden ötödik felnőttnél!

Hogyan kezelik a metabolikus szindrómát?
Mivel kialakulásáért elsősorban a hasi elhízás felelős, alapvetően fontos az elhízás megelőzése, illetve a testsúly normalizálása. Egyrészt a betegnek változtatnia kell élet¬módján: rendszeresen kell mozognia, egészségesen kell táplálkoznia, és betartania a gyógyszeres kezelést. Másrészt rendszeresen ellenőriztetnie kell a testsúlyát, a vérnyomását, étkezés utáni vércukor- és vérzsír értékeit. Mindebben segítenek az „egycseppes” patikák is! A patikák listáját megtalálja a www.egycseppfigyelem.hu alapítványi honlapon, és a www.egyszerelunk.hu.

Forrás: egycsepfigyelem.hu

Vélemény, hozzászólás?