péntek, április 26, 2024
Címlap > Betegségek, tudnivalók > Koleszterinszint

Koleszterinszint

Tudta-e, hogy minden családban legalább egy embernek magas a koleszterin-szintje?

Mi a koleszterin? A koleszterin egy zsírfajta a vérben, amely rendkívül fontos, és számos, a szervezetünket felépítő molekula alkotórésze. Koleszterinből készül a hormonok egy része és fontos szerepet tölt be a sejtfal felépítésében. A koleszterint részben táplálék formájában juttatjuk be a szervezetünkbe, másrészt mi magunk, pontosabban a májunk is állít elő koleszterint.

A „jó” és a „rossz” koleszterin: A vérkeringésben két különböző koleszterinszállító anyag létezik. A „rossz” LDL- szállító a koleszterint a májból a szervezetbe viszi, míg a „jó” HDL-szállító a fölösleges koleszterint visszaviszi ehhez az „átrakóhelyhez”, majd a májon és a beleken keresztül történik a koleszterin kiválasztása. Ha túl sok LDL van úton a vérkeringésben, a vele együtt „közlekedő” „rossz” koleszterin lerakódik az erekben érszűkületet okozva.

Magas koleszterinszint: Ha folyamatosan magas a koleszterinszint, ez lassan beépül az erek falába, és lerakódást képez, ami elzárja az ereket, vagy a lerakódás egy része vérrögképződéshez vezethet. Ha a lerakódás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor pedig stroke-ról (szélütés). Magas koleszterinszintet okozhatnak a genetikailag öröklődő zsíranyagcsere zavarok, a pajzsmirigy, máj és vese megbetegedései, a helytelen, túl zsíros táplálkozás, a mozgáshiányos életmód. A szérum koleszterinszintnek 65 év alatt 3,88-5,20 mmol/l között, a már más rizikókkal rendelkezőknek (magas vérnyomás, dohányzás) 2,88-4,46 mmol/l között kell lennie.

Forrás: egycsepfigyelem.hu

Vélemény, hozzászólás?