kedd, június 25, 2024
Címlap > Hírek, tudomány > A karok keresztezése enyhíti a fájdalmat

A karok keresztezése enyhíti a fájdalmat

A kar test előtti keresztezése összezavarja az agyat, ezáltal segíti a fájdalom csökkentését – állítják brit kutatók. A Londoni University College munkatársai a Pain című szakfolyóiratban számoltak be eredményükről.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az húzódhat, hogy az információkból az agyban kétféle térkép áll össze ilyenkor, amelyek ellentmondásba kerülnek egymással.

A mindennapokban általában a bal kezünkkel érintjük meg a világ bal oldalán lévő dolgokat, és jobb kezünkkel a jobb oldalán lévőket – magyarázta Giandomenico Iannetti, a kutatás résztvevője. Ez okozza, hogy általában egyszerre van aktív állapotban a jobb testfelet leképező agyi térkép, valamint a külső, testünkön kívüli tér jobb oldalának megfelelő agyi térkép. Amikor keresztezzük karunkat, ezek a térképek már nem aktiválódnak egyszerre.

A tanulmányban lézer segítségével négy milliszekundum időtartamú, tűszúrás jellegű fájdalmat okoztak a vizsgálatba bevont nyolc résztvevő kézfején, majd ugyanezt megismételték úgy is, hogy keresztezték maguk előtt karjaikat. A vizsgálatban szereplő alanyok értékelték az általuk érzékelt fájdalom erősségét, a kutatók pedig EEG-vel mérték az agyi választ. Mindkét forrásból egyértelműen az az eredmény született, hogy a keresztezett kar enyhítette a fájdalmat.

Egy európai kutatócsoport korábban azt igazolta kísérletekkel, hogy az összefont karok serkentik az agyműködést.

Forrás: index.hu

Vélemény, hozzászólás?