hétfő, május 20, 2024
Címlap > Egészséges életmód > Természetgyógyászat

Természetgyógyászat

Napjainkban nagyon gyakran találkozhatunk a természetgyógyászattal. De vajon mindenki tudja mi is az a természetgyógyászat, honnan ered, mi a helye a mai egészségügyben, és még számtalan kérdést tehetnénk fel.

Mi is az a természetgyógyászat?

Hazánkban 1997-ben a 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet határozott a természetgyógyászati tevékenységről. Eszerint  a nem-konvencionális gyógyító eljárások alkalmazása olyan egészségügyi tevékenység, amely a konvencionális gyógyítási módszereket kiegészíti, meghatározott esetekben helyettesíti.

  • Felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező személy valamint klinikai szakpszichológus és klinikai gyermek-szakpszichológus természetgyógyászati tevékenységet szakirányú továbbképző tanfolyam elvégzését és eredményes vizsga letételét követően végezhet.
  • Egészségügyi végzettséggel nem rendelkezők a tevékenységet abban az esetben végezhetik, ha az egészségügyi alapismereteket oktató és az adott tevékenység végzésére jogosító tanfolyamot elvégzik, és eredményes vizsgát tesznek. (Az egészségügyi vizsga alól mentesülnek azok a közép illetve felsőfokú végzettségűek, akiknek egészségügyi szakképesítésük van. )

Hazánkban a vizsgáztatást az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) végzi, a vizsgát tett személyek nyilvántartásba kerülnek. A rendelet szerint tehát természetgyógyászok egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, így a pácienseknek joguk van végzettségről szóló igazolást (diplomát), működési engedélyt kérni.