csütörtök, március 28, 2024
Címlap > Egészséges életmód > Egyéb csodatévők

Egyéb csodatévők

Earl Mindell

Fokhagyma, klorofill, jukka

A fokhagyma káliumot, foszfort, jelentős mennyiségű B- és C-vitamint, kalciumot és fehérjét tartalmaz. Európában elismert gyógyhatású növénynek tartják. A szovjetek „orosz penicillin”-nek nevezik.

A fokhagymának van néhány érdekes tulajdonsága. Számos hivatalos orvosi vélemény szerint csökkenteni tudja a magas vérnyomást vagy a belekben a mérgező anyagok közömbösítése révén, vagy értágító hatása következtében. A bécsi egyetemen dr. F.G. Piotrousky azt állapította meg, hogy hipertóniás betegei 40%-ának jelentősen csökkent a vérnyomása fokhagyma evése után.

Úgy látszik, hogy a fokhagyma hatásosan megszabadítja a vért a fölösleges cukortól. A magas vércukorszintet a koleszterinnel együtt az arteriosclerosis és a szívrohamok oki tényezői közé sorolják. Ez természetesen nem azt jelenti hogy a fokhagymát fogyasszuk az orvos által előírt gyógyszerek helyett. Leírták azt is, hogy a fokhagyma enyhíti a grippét (a náthát), a nehézlégzést és a bronchitist.

Fokhagyma kezelésre legmegfelelőbb a gyöngykészítmény. A gyöngyök tartalmazzák az értékes fokhagymaolajat, amelyek így nem okoznak kellemetlen leheletet, mert nem oldódnak a gyomorban, csak az emésztőcsatorna alsóbb szakaszában. Kaphatók petrezselyemmel kevert fokhagyma tabletták is amelyek így természetes klorofillt is tartalmaznak.

A klorofillnak G. W. Rappnak az American Journal of Pharmacyben (Amerikai Gyógyszerészeti Folyóirat) megjelent közleménye szerint pozitív baktériumellenes hatása van. A sebek gyógyulását is elősegíti, és miközben az új szövetek növekedését serkenti, csökkenti a baktériumok fertőzések veszélyét. A természet szagtalanítóját, a klorofillt felhasználják a légfrissítőkben, a dezodorokban és a leheletfrissítőkben. Tabletták és folyadék formájában forgalmazzák. Magyarországon a klorofill engedélyezett gyógyhatású anyag.

A jukkakivonat a Liliaceae családjába tartozó fákból és cserjékből származik. Az indiánok sokféle célból használták a jukkát, és olyan növényként tisztelték, amely egészségüket és életben maradásukat biztosítja. Dr. John W. Yale növénybiokémikus egy szaponinszerű szteroidvegyületet vont ki a növényből, és használta azt az ízületi gyulladás kezelésére. A kezelés biztonságosnak és eredményesnek bizonyult, és az emésztőcsatornát nem izgatta. A jukkakivonatot tartalmazó tablettának toxikus hatása nincs, és az USA-ban a legtöbb bioélelmiszereket és vitaminokat árusító boltban kapható.

Acidophilus

A Lactobacillus acidophilus, vagy ismertebb nevén csak acidophilus, barátságos bélbaktériumok forrása, és sokkal hatásosabb, mint a joghurt. Az USA-ban mint szója-, tej- vagy élesztőalapú táptalajokon inkubált acidophilus-tenyészeteket forgalmazzák.

Magyarországon Lactobaclillus acidophilus, L. helveticus, L. casei és kefirtenyészetek antibiotikumokkal szemben ellenállóvá tett, majd tejben liofilezett élő tenyészete formájában orvosi rendelvényre kapható.

Az acidophilus rendszeres használata tisztán tartja a beleket.

Az acidophilust az orvosok orális antibiotikum kezeléssel kapcsolatban szokták felírni, mert az antibiotikumok elpusztítják a hasznos bélflórát, gyakran hasmenést, valamint Candida albicans gomba túlszaporodását idézve elő. Ez a gomba elszaporodhat a belekben, a hüvelyben, a tüdőben, a szájban, az ujjakon vagy a körmök alatt. Kiadós mennyiségű acidophilus-tenyészet lenyelése után rendszerint néhány nap alatt eltűnik.

Az acidophilus-tenyészet tisztán tartja a beleket. Eltünteti a rossz szájszagot, amit a bélben végbemenő rothadás okoz. Megakadályozza továbbá a székrekedést, a rossz szagú szeleket, és segíti az akne és más bőrbántalmak kezelését.

Ne feledje, hogy a laktóz (tejcukor), az összetett szénhidrátok, a pektin és a C-vitamin + salakanyagok elősegítik a bélflóra további szaporodását. Ez azért fontos, mert a bél hasznos baktériumai öt napon belül elpusztulnak, ha valamilyen formában nem látják el folyamatosan tejsavval vagy tejcukorral mint az acidophilus.

Ginseng

Általános elfogadott nézet, hogy a ginseng mind a szellemi, mind a fizikai erő serkentője. A kínaiak közel 5000 éve használják, és még mindig nagyon tisztelik mint megelőző és mindent gyógyító szert. Enyhén hashajtó hatású, és elősegíti, hogy a mérgek gyorsabban áthaladjanak az emésztőcsatornán. Nagyra tartott előnyös hatása, hogy gyógyítja az impotenciát, a magas és alacsony vérnyomást, a vérszegénységet, az ízületi gyulladást, az emésztési zavarokat, az álmatlanságot, a fáradtságot, a hypoglycaemiát, az elégtelen vérkeringést és sok mást.

De félre a csodákkal, a ginseng elősegíti, hogy a szervezet hasznosítsa a vitaminokat és az ásványi anyagokat azáltal, hogy a belső elválasztású (endokrin) mirigyek működését serkenti. Legjobb, ha üres gyomorra veszik be, legelőnyösebb reggeli előtt.

Azt mondják, hogy a C-vitamin a ginseng értékének egy részét közömbösíti, ezt azonban semmi sem igazolja megbízhatóan. Ha Ön C-vitamint szed, a nyújtott (retard) hatású készítmény valószínűtlenné teszi ezt a kölcsönhatást.

A ginsenget az USA-ban Szibériai ginseng, illetve Koreai ginseng néven 500-650 mg-os adagokban forgalmazzák. Kapható tea, folyadéksűrítmény vagy üvegben ginsenggyökér alakjában is.

Lucerna

A lucernát Frank Bouer biológus a „nagy gyógyító”-nak nevezte, miután megállapította, hogy ennek a figyelemre méltó hüvelyes növénynek a zöld levelei nyolc esszenciális enzimet tartalmaznak. Ezen kívül minden 100 g-jukban 8000 NE A-vitamin, 20 000-40 000 NE K-vitamin fordul elő, amely védelmet nyújt a vérzékenység ellen, és elősegíti a véralvadást. Jelentős B6 és E-vitamin forrás, és elég D-vitamint is tartalma, továbbá kalciumot és foszfort, ami a gyermekek csontozatát és fogait erősíti.

Számos orvos lucernát gyomorpanaszok, felfúvódások, fekélyes állapotok és étvágytalanság gyógyítására alkalmazza, mert U-vitamint tartalmaz, amit egyébként a nyers káposztában és a káposztalében is megtalálunk. Utóbbit gyakran használják a pepticus fekély kezelésének elősegítésére. A lucerna jó hashajtó és természetes vizelethajtó is.

Rost és korpa

Amikor a Journal of the American Medical Associationban (az Amerikai Orvosegyesület Folyóirata) megjelent az a vizsgálat, amelynek eredménye szerint sokkal egészségesebben és sokkal tovább élhetünk, ha durvább lesz az étrendünk, ami azt jelenti, hogy több emészthetetlen rostot tartalmazó ételt juttatunk az emésztőrendszerünkbe, igen sok ember csatlakozott bölcsen a mozgalomhoz, bár a legtöbbjük nem tudta és ma sincs tisztában azzal, hogy nem minden rost egyforma, és a különböző rostoknak más és más a szerepük.

Cellulóz

Ez található a teljes búzalisztben, a korpában, a káposztában, a zöldborsóban, a zöldbabban, a vajbabban, a brokkoliban, a kelbimbóban, a tök héjában, a borsban, az almában és a sárgarépában.

Vélemény, hozzászólás?