péntek, április 19, 2024
Címlap > Hírek, tudomány > Így jelez az arc, ha ideje odafigyelnie magára

Így jelez az arc, ha ideje odafigyelnie magára

A szakértők szerint az arc nemcsak a lélek tükre: azt is könnyű leolvasni róla, hogyha nem megfelelően étkezünk, ha nem mozgunk eleget. Lehet, hogy a testünk a sok káros szokás ellenére (még) jól néz ki, de arcunk akkor is árulkodik. A Daily Mail néhány szakember segítségével össze is szedte, hogy mik az intő jelek.

Sovány és beesett arc
Az ok: túl sok edzés, jojó diéta

Bár a megfelelő mennyiségű testmozgás nélkül nincs egészség, a túlzásba vitt edzés nyomot hagy az arcunkon. Ha túl sokat futunk, vagy túlzásba viszünk bármilyen más kardiótréninget, akkor nemcsak a fenekünkről, hasunkról tűnnek el a zsírpárnák, hanem az arcunkról is, és a szikár, betegesen beesett arc éveket öregíthet rajtunk. Dr. Aamer Khan a Harley Street Skin Clinics orvosigazgatója szerint mindezt ki lehet védeni azzal, ha váltogatjuk a különböző edzésformákat. Aki cigarettázik, annak is érdemes megszabadulnia a káros szenvedélyétől, mert a dohányzás rossz hatással van a keringésre, és a zsírszövet ezt ugyanúgy megsínyli. A túlságosan szigorú diéták szintén nem segítenek a helyzeten.

Kövérkés és löttyedt arc
Az ok: túl kevés edzés és túl sok alkohol

Az alkoholfogyasztás miatt megnövekszik a zsírszövet aránya, ráadásul a rendszeres piálás vízvisszatartáshoz is vezet, így az arc lassan egyre puffadtabb lesz. Sőt, mivel ilyenkor a nyálmirigyek működése is felfokozódik, ettől azok megduzzadnak, és így az arc még tokásabbnak tűnik. Dr. Khan azzal biztat, ha a páciens felhagy az italozással, már rövid időn belül javulást tapasztalhat. Az alkohol magas cukortartalma miatt egyébként a bőrt is öregíti, aminek végeredménye a löttyedt arcbőr. Ez nem minden, a St. Andrews Egyetem kutatása szerint azoknál az embereknél, akik nem mozognak eleget, nagyobb az esélye annak is, hogy bőrük idő előtt veszít a rugalmasságából, hiszen nem olyan élénk a vérkeringésük, ami a kollagéntermelésre is kihat.

Ráncok
Az ok: nem megfelelő fényvédelem

Chris Griffiths, a Manchasteri Egyetem munkatársa szerint normális, hogy a korral finom ráncok jelennek meg az arcon, de az erős, mély ráncokért a fényvédőszerek nélküli napozás a felelős. „Mivel a haj általában megvédi a homlokot, ezért a szem alatti részeken jelentkezik ez a probléma. Ráadásul a bőr itt sokkal vékonyabb, ezért eleve nagyobb a ráncok kialakulásának veszélye” – állítja Khan.

Sápadtság
Az ok: kevés zöldség és túlsúly

A St. Andrews Egyetem kutatói tavaly márciusban közöltek egy tanulmányt, mely szerint ha naponta legalább háromszor eszünk zöldséget és gyümölcsöt, sokkal ragyogóbb lesz a bőrünk. Az egyik kutató, Ross Whitehead szerint a karotinoidoknak köszönhetjük mindezt. Sajnos, aki túlsúllyal küzd, annak jóval több zöldséget és gyümölcsöt kell ennie, mivel a vastagabb zsírréteg miatt nem lesz olyan látványos hatás. Az étrend mellett a testmozgással is lehet segíteni, és az egészséges pír akár tartós is lehet.

Sötét foltok a nyakon
Az ok: cukros ételek

A nyakon jelentkező szürkés-barnás foltok, vagyis az acanthosis nigricans a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő bőrelváltozások közé tartozik. A nyak mellett a hónaljakban is előfordulhatnak ezek a foltok, és könnyen elszaporodnak, ha nem kezelik a kiváltó okot. Az életmódváltás itt elengedhetetlen, egyrészt ezzel meg lehet előzni a diabétesz kialakulását, ha pedig már diagnosztizálták ezt a betegséget, akkor is karbantartható a megfelelő mennyiségű mozgással és a kalóriabevitel csökkentésével. „A fogyás a legjobb megoldás erre a problémára” – nyilatkozta dr. David Price, a Morriston Kórház cukorbetegség specialistája.

Piros és száraz arcbőr
Az ok: túl sok koffein és túl kevés napfény

A túl sok kávé is megbosszulja magát, például kiszárad tőle a bőrünk. „Ha naponta több mint három csészével iszunk, akkor mindegyik adag mellé innunk kell egy pohár vizet, hogy ellensúlyozzuk a káros hatásokat” – ajánlja dr. Khan, hozzátéve, hogy a D-vitamin hiánya miatt szintén kipirosodhat a bőr. Hogy miért? Ez a vitamin, amely a napfény hatására termelődik a szervezetünkben, nagyon fontos szerepet játszik a bőrsejtek újraképződésében. Itt kell említést tenni a rosacea nevű bőrbetegségről, amelynek egyik legfőbb tünete a vörös elszíneződés az arcon. A rosaceára hajlamosaknak érdemes kerülniük (vagy legalább mérsékelniük) a kávé és az alkoholos italok fogyasztását, mert ezek hatására kitágulnak a vérerek, és az arc további területein is megjelenik a vörösség.

Pattanások
Az ok: túl sok tejtermék, Atkins-diéta, és hasonló étrendek

Most már elfogadott tény, hogy a pattanásos bőr nem feltétlenül az életmód függvénye, hanem a genetikai háttér is sokat számít. Persze ezzel párhuzamosan egyre több bizonyíték van arra is, hogy túl sok tejtermék fogyasztása, vagy a magas kalóriatartalmú diéták súlyosbíthatják az aknét. Dr. Khan szerint az Atkins-diéta és társai, vagyis a magas fehérje- és az alacsony szénhidrát-bevitelen alapuló étrendek is ehhez vezetnek. Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend, valamint a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása viszont segíthet ezen a problémán.

Vélemény, hozzászólás?