szerda, november 6, 2024
Home > Egészséges életmód > Ránctalanító fokhagyma és olcsó társai: 10 étel, ami fiatalon tart

Ránctalanító fokhagyma és olcsó társai: 10 étel, ami fiatalon tart

Fokhagyma Eger

Szervezetünkben két erő harcol: az antioxidánsok a szabadgyökök csapata ellen. Ha az utóbbi jut rezsimre, fáradékony, ráncos és levert leszel, de ha felvértezed az antioxidánsok seregét, megdöntheted a diktatúrát. A fegyvertárad: tőzegáfonya, bab, cékla és hal.

Fokhagyma EgerNemrég egy barcelonai tanulmányúton vettünk részt, ahol az ősztől Magyarországon is kapható Armonia Resveratrol, borkoncentrátumból készült bőrfiatalító krémet mutatták be, illetve a Resviplus nevű antioxidáns táplálékkiegészítőt. A készítmények alapja a termék nevében is jelzett, nehezen kimondható hatóanyag, amelyik a vörösborban is megtalálható és meghosszabbítja a sejtek életét, ezzel őrzi a bőr fiatalságát.

A bemutató után elhatároztuk, utánajárunk, pontosan mi is az az antioxidáns és ha már természetes anyagokban található meg, hogyan nyerjük ki a fiatalságot olcsón a háztartásunkból.

Öregedni nem kötelező

A szabadgyök és az antioxidáns olyan divatos hívószavak, melyek elég komolyan hangzanak ahhoz, hogy a kételkedők is befogadják, hiszen nem egy életmód coach találta ki őket, hanem fehérköpenyes, szemüveges tudósok. Az antioxidánsok röviden és tömören: rozsdásodás gátlók – olyan anyagok, melyek megakadályozzák, vagy korlátozzák az oxidációt.

Az oxidáció az a folyamat, amikor egy anyag oxigénnel egyesül. Az oxigén pedig, azon túl, hogy létfontosságú, egy nagyon reaktív elem: például a vas az oxidációnak köszönhetően kezd el rozsdásodni, és ha nem kezelik, idővel fel is emészti. Szervezetünkben is hasonló folyamat játszódik le évről-évre. Az oxidáció következménye a szabadgyökök elszabadulása, az antioxidánsok pedig rájuk vadásznak. Sejtjeink fokozatosan pusztulnak, mi pedig öregszünk. A folyamatot megállítani nem lehet, de késleltetni igen. Méghozzá jóízűen.

A stressz behódol a szabadgyököknek

A sejtkutatók szerint genetikailag 100-120 évre vagyunk szavatolva, ezzel szemben jóval korábban elhagyjuk ezt a világot. A szabadgyökök tartós terrorjának eredménye a sejtek szétesése, a szövetek károsodása, ami súlyosabb formában olyan komoly betegségek forrása lehet, mint a rák. Ha a szabadgyöknek sikerül behatolniuk a sejtmagba, meg tudja változtatni a sejtosztódást irányító DNS programot. A szövetek károsodásának mértéke, (az öregedés sebessége), valamint a betegségek kialakulása attól függ, hogy mennyi szabadgyök garázdálkodik szervezetünkben. Az oxidációt serkentik, és a szabadgyökök kialakulását fokozza a káros életmód, a dohányzás, a napsugárzás, néhány tartósítószer és a stressz.

Az antioxidáns mérhető

Az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mérésére egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszert hoztak létre. Ez az ORAC teszt. (Oxygen Radical Absorbance Capacity), vagyis Oxigéngyök Abszorbciós (elnyelő) Kapacitás. Minél magasabb egy élelmiszer ORAC száma, annál jobb antioxidánsként működik. Magyarán, a magas ORAC értékű tápanyagok hatékonyabban lépnek fel a szabadgyökök pusztításával szemben, lassítják az öregedési folyamatot, valamint megelőzik a betegségek kialakulását. Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat is.

Tehát szabadgyökök mindenképp keletkeznek, a legtöbb vitamin pedig szerepet játszik a hatékony antioxidáns védelemben. Ezek az anyagok számos élelmiszerben megtalálhatók: a legalapvetőbb és leggyakoribb antioxidánsok az A és E vitaminok, amelyeket a szervezet raktározni is képes, de nem így áll a C-vitaminnal, melyet naponta kell bevinnünk, hiszen csak átszalad rajtunk. Ám a fiatalság kovászának tartott Q10-et a szervezet csak korlátozott ideig tudja előállítani (nagyjából 35-40 éves korunkig), utána szelénbevitellel kell serkenteni – a szelén előnye, hogy (eltérő mennyiségben) nagyon sok élelmiszer tartalmazza, úgymint a gabonafélék, a hús, hal és a tejtermékek. Íme tehát a 10 gyógyító étel:

1. Tőzegáfonya:
az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Teában és kapszulában is árulják, aki nem kedveli az ízét, de ki ne szeretné ezt a jellegzetes, pikáns ízt, ami szószok és lekvárok alapja? Bármilyen formában vigyük is be, gátolja a szervezet sejtjeinek öregedését. A nőknél a húgyúti bakteriális fertőzések ellen, a férfiaknál prosztatagyulladás esetén segít.

2. A narancssárga szekció: a sárgarépa, a sütőtök, a sárgadinnye és a sárgabarack magas A-vitamin (béta-karotin) tartalmú. A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kialakulásának kockázatát.

3. Fokhagyma: van belőle tabletta, paszta és olaj, tehát a szaga már nem lehet kifogás, ugyanis erős antioxidánsról van szó. A fokhagyma azon túl, hogy antibakteriális, gombaellenes hatása révén a légúti megbetegedések és a Candida ellen is bevethető. Értágító hatása is kiváló.

4. Fekete áfonya: antioxidáns hatásán túl, a levélből készült tea jó szél- és vizelethajtó, megszünteti a bélrendszer hurutos megbetegedéseit, segít a vese- és hólyagbántalmak esetén. Az időskori cukorbetegségre is természetes gyógyír.

5. Csokoládé: különösen az étcsokoládé jó, ugyanis minél sötétebb, annál hatékonyabb antioxidáns. Bőrszépítő, segít a szív-, és érrendszeri bajokon, valamint a magas vérnyomáson. Ha már az italokat említjük, akkor a kávé és a vörösbor is antioxidáns.

6. Babfélék: rendkívül gazdagok B1 és B6 vitaminban, valamint vasban és magnéziumban, rendszeres fogyasztásuk pedig koleszterincsökkentő hatású.

7. Tengeri halak: élen vezetnek a fiatalító ételek listáján. Az ázsiai országokban, ahol alapélelmiszer a hal, sűrűn látni fiatalos hetvenéveseket. Nos, az egyetlen titkuk a hal. Az Omega-3 zsírsav tartalmú ételek legjobb forrása a tengeri halak (makréla, pisztráng stb.). Ezekből mi magyarok sajnos keveset fogyasztunk. A fő koenzim Q10 források az olajos halak, a lazac vagy a tonhal.

8. Cékla és paradicsom: a cékla nagyszerű vérképző és jó hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára. Leginkább nyers formájában lenne érdemes fogyasztani, mondjuk készülhet belőle céklalé, vagy céklasaláta. Rákellenes hatását, festékanyagának a betainnak köszönheti. A paradicsom piros színezetéért a likopin nevű antioxidáns felelős, ami szinte kizárólag csak a paradicsomból nyerhető. A likopin egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet (pl. prosztatarák, szívbetegségek és az időskori vakság). A likopin antioxidáns hatásával csökkenthetjük a szervezet szemmel látható ráncait, és kivédhető vele az idő előtti öregedés. A paradicsomkúrát a sztárok is ajánlják, például Madonna szokott sokat korteskedni mellette.

9. Avokádó: összetett vitamin komplexe miatt sorolható az antioxidánsok közé. Kenőcsként ránctalanító, gyógyszerként pedig a depresszió kezelésének egyik alternatívája. Az avokadót általában nyersen fogyasztják, pirítóson, citromlével és fokhagymával.

10. Magok: lenmag, tökmag, napraforgómag, szezámmag, fenyőmag: ezek mind elsőrangú antioxidáns-források. A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat,amire a szervezetnek szüksége lehet. Az említett magvak A, B, C, D és E vitaminokban gazdagok. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, stb.

Forrás: divany.hu