kedd, június 25, 2024
Címlap > Egészséges életmód > Napi egy pohár bor megvéd a csontritkulástól

Napi egy pohár bor megvéd a csontritkulástól

Pohár bor

Korábban már kisebb tanulmányok jelezték, hogy a kismértékű alkoholfogyasztás erősíti a csontsűrűséget, a mértéktelen alkoholizálás viszont a csontritkulás egyik nagy kockázati tényezője.

Pohár borA Kelet-angliai Egyetem és a londoni Kings College szakemberei ezer női ikerpár étkezési szokásait és csonttörési kockázatait elemezve jutottak most ismét erre a következtetésre. A vizsgált alanyok valamennyien 55 év körüliek voltak. A szakemberek először kikérdezték a tanulmányba bevontakat étkezési és alkoholfogyasztási szokásaikról, majd csontsűrűség-mérést végeztek a test három pontján, a medencénél, a gerincnél és a combcsontnál.

Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a borfogyasztóknak nagyobb volt a csontsűrűségük a gerincben és a medencénél, mint a nem ivóknak, vagy azoknak, akik másfajta alkoholt fogyasztottak.

A kutatók nem találtak összefüggést az átlagnál magasabb zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a csontsűrűség között. Ellenben kimutatták, hogy az olyan hagyományos, magas kalóriatartalmú angol ételek, mint a sült hal sült krumplival, a hússal töltött tészták, a főtt húsok, vagy a főtt bab csökkenti a csontsűrűséget.

Azt egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy a bor hogyan képes növelni a csontsűrűségét. Korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy a benne lévő polifenolok – amelyek a szőlő héjában találhatók -, nem pedig az alkoholtartalom bír ilyen hatással.

Forrás: index.hu