péntek, április 26, 2024
Címlap > Betegségek, tudnivalók > Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

Tudta-e, hogy a magas vérnyomás 4 millió embert érint Magyar-országon?

Mikor beszélünk magas vérnyomásról?
Ha az orvosi rendelőben vagy a gyógyszertárban mért szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-t, illetve a diasztolés érték a 90. Hgmm-t. Otthoni mérésnél már a 135/85 Hgmm is magas mértéket jelent!

Hogyan alakul ki a hipertónia?
A magas vérnyomás betegség már nem gyógyítható, -de a beteg együttműködésével zajló megfelelő orvosi kezeléssel elérhető és fenn¬tartható a normális, vagy éppen optimális vérnyomás (120/80 Hgmfn), és így a későbbi szövődmények el¬kerülhetők.

Mérje meg vérnyomását!
Mivel összetett betegség, általában nem okoz tüneteket. Azonban ami¬kor a gyanújelek- fejfájás, szédülés, szívpanasz, gyengeség – megjelennék, akkor már a hipertónia hosszabb ideje fennáll, és szervi elváltozásokat is okozott A betegséget csak orvos állapíthatja meg. Ugyanakkor, ha valaki időnként megméri vérnyomását otthon, ellenőrizteti orvosával vagy erre alkalmas patikában, a betegség időben felfedezhető, és jól kezelhető

Hogyan lehet kezelni a hipertóniát?
A kezelés egész életen át tart és orvosi ellenőrzés mellett állandó odafigyelést igényel. Fontos a rend¬szeres mozgás, a megfelelő táplálj kozás, valamint a terápia betartása. Acél a későbbi súlyos, életveszélyes szív-, vese-, és agyi betegségek megelőzése.

Melyek a hipertónia szövődményei?
– A szívizomzat vastagodása
– Látászavar, szemfenéki bevérzés
– Érelmeszesedés jelei (végtagokon érszűkület, agyi erek szűkülete, amely később agyvérzést, szívinfarktust okozhat)
– A vizeletben a fehérje megjelenése
– Vesefunkció károsodása

Forrás: egycsepfigyelem.hu

Vélemény, hozzászólás?