csütörtök, március 28, 2024
Címlap > Hírek, tudomány > Akár több száz évig is élhetünk

Akár több száz évig is élhetünk

Akár több száz évig élhet az ember jó néhány évszázad múlva egyes kutatók feltételezése szerint – mondta Ungvári Zoltán, az Oklahomai Egyetem docense szombaton Pécsen az MTI-nek.

Az Egyesült Államokban élő magyar kutatóorvos Koller Ákos professzor, a Pécsi Tudományegyetem Kórélettani és Gerontológiai Intézete vezetőjének meghívására érkezett a baranyai megyeszékhelyre, a Magyar Élettani Társaság idei vándorgyűlésére.

így Ungvári Zoltán mellett William Sonntag és Csiszár Anna az öregedés különböző aspektusairól tartottak előadást.
Miért él a kagyló 400 évig?

Ungvári Zoltán a konferencián rámutatott: a mai napig nem értik, hogy miért élnek bizonyos állatok csupán három évig, míg mások, mint az egyik tengeri kagylófaj, négyszázig, miközben az utóbbi szíve élete során másfél milliárdszor ver. Az oklahomai docens kutatócsoportja abból indul ki, ha megértik, hogyan volt képes az ember 6 millió éves evolúció során megduplázni élettartamát, akkor közelebb kerülnek olyan terápiás megoldásokhoz, amelyek ezt tovább növelhetik. A kutatóorvos az MTI kérdésére, hogy meddig élhet az ember pár száz év múlva a fejlett világban, azt válaszolta: sok öregedéssel foglalkozó kutató a több száz évet sem tartja kizártnak.

Ungvári Zoltán szerint mindez csak akkor következhet be, ha a kormányok és gazdasági szereplők áldoznak az öregedéssel kapcsolatos kutatásokra, amire az Egyesült Államokban már van példa. A docens, aki Koller Ákos volt tanítványa, abban a világhírű laboratóriumban szervez gyakorlatokat, ahol Szent-Györgyi Albert is hosszú ideig folytatott kutatómunkát.

Az Oklahomában kidolgozott, az öregség egészségügyi kérdéseit vizsgáló, azaz a geriátriai oktató program hazai bevezetését együtt tervezi Koller Ákos és Ungvári Zoltán. Ennek keretében orvostanhallgatókat készítenek fel az idős betegekkel való foglalkozásra úgy, hogy az öregkori problémákat szimuláló segédeszközöket kell viselniük. A kifejlesztők szerint így sokkal nagyobb empátiával lehet az idős betegekhez viszonyulni.

Forrás: index.hu

Vélemény, hozzászólás?