csütörtök, április 25, 2024
Címlap > Betegségek, tudnivalók > Csontritkulás terápia

Csontritkulás terápia

Csontritkulás terápia

Gyógytorna csontritkulásos betegeknek

A csontos szerkezet épsége meghatározó a teljes mozgásszervrendszer működése szempontjából. A mozgás alappillére mindig a test csontos és lágyrészekből álló váza, e kettő egymás nélkül nem üzemel hatékonyan. A csontritkulás alatt azt az állapotot értjük, amikor a csontok ásványianyag-tartalma és rugalmassága kóros mértékig csökken.

Csontritkulás terápiaCsontritkulás (osteoporosis) elsődleges okai lehetnek például a sovány testalkat, helytelen táplálkozás, dohányzás, változókor, kevés mozgás és persze fontosak a genetikai tényezők is. Előfordulhat más esetben is, másodlagosan, például tartós mozdulatlanság miatt, amit betegség okán hosszan tartó fekvés alakít ki, tartós gipszrögzítés, sokízületi gyulladás és belgyógyászati betegségek.

A csontritkulás lassan és csendben kialakuló betegség, de vannak fokozatai. Amennyiben nem kezelik, vagy nem veszik időben észre, akkor a csontok törése jöhet létre, súlyos esetben akár a csigolyák spontán törése is! (Természetesen ez már egy súlyos, kezeletlen állapot oka lehet.)

Terápia

Csontritkulás terápiaElsődleges a megelőzés, amely az étrend átalakításából, gyógyszeres kezelésből és mozgásterápiából tevődik össze. A mozgásterápia, torna és gyógytorna nagyon fontos része a kezelésnek! A mozgás izom-összehúzódást hoz létre, ez pedig az izmokon keresztül inger a csontokra. Az izmok összehúzódása javítja a vérellátást, ezáltal a csontépítéshez szükséges ásványi anyagok beépülését is biztosítja. A fizikai igénybevétel olyan inger, amely a csontszerkezet terhelésén keresztül a csonttömeg növekedését is eredményezi, a csontsejtek hálóját stabilizálja, erősíti! Ha a testet terhelés éri, a csontsejtek beépülnek, erősödnek, megszilárdulnak, ezáltal erősítve a vázat.
Az eszközös tornák még jobban fokozzák a torna hatékonyságát, de túl nagy terhelés nem javasolt a már kialakult osteoporosis esetén, mert növeli a sérülések, törések esélyét! Használható bátran gumiszalag, kis súlyzó, vagy eszköz nélküli, de a csak izomfeszítéssel végzett, minden testtájra alkalmazott torna is kedvező eredményt mutat!

A mozgás hiánya az izmok leépülését okozza, a fentiek olvasása után már könnyen elképzelhető miként jelent problémát és hogyan vezet a csonttömeg vesztéséhez, a csontszerkezet leépüléséhez.

Érdekes, hogy a csontritkulás ténye és előfordulásának gyakorisága inkább az Idősebbek számára nyilvánvaló, pedig ha a fiatalabb korosztály köreiben is többször és több formában ismertetnék, akkor hatékonyabb lehetne a megelőzés, sok ember kímélhetné meg magát a következményektől idős korára!

Gyógytorna

A már kialakult enyhébb vagy súlyosabb osteoporosis gyógytornája nagyon fontos, és az is, hogy mindig a betegség állapotának megfelelő gyógytornát kapja az illető! Ez természetesen akkor a legbiztosabb, ha egy állapotfelmérés után a gyógytornász a pácienssel együtt összeállítja a súlyosságnak megfelelő mozgásterápiát. A tornagyakorlatok megtervezésénél fontos, hogy eszközös, vagy anélküli legyen-e a torna, illetve hogy milyen erősségű torna javasolt. Lényeges a betegség alatt az izomerő megtartása, a tartás javítása és a mozgás szabadságának megőrzése! Érdet kes tény, hogy a betegség miatt (főleg a súlyosabb, vagy már törést szenvedett betegeknél) a mozgás bátortalanabb lesz, beszűkül. Kialakul egy pszichés korlát, bizonytalanság és csökkenő mozgásbiztonság, amit a gyógytorna kellően fokozatos és jól összeállított tornaterv esetén nagyon szépen javít, újra magabiztosságot ad, visszaadhatja az örömet és az életkedvet!

Csontritkulás terápiaA csontritkulás stádiumai a gerinc formájának változásán keresztül is megfigyelhető. Ahogy a csontok sűrűsége csökken, a test fő váza egyre inkább eltér a megfelelő formától, a hát görbébb, deformáltabb lesz. A gerinc a betegség utolsó stádiumaira már merev, előrefelé hajlott és kevéssé terhelhető. A gerinctorna lényeges eleme az osteoporosis tornának, mert ahogy a csigolyák szerkezete változik és aszimmetrikussá válik, az a test többi ízületének a terhelését. Is megváltoztatja, rögzíti a helytelen tartást és az általános aszimmetriát. Érintett a csípőízület is, sok esetben a combcsont fejének esése következtében létrejövő törés az első tünet. Mivel a csontos szerkezet gyengül, ezt komi-penzálva az izmok mielőbbi erősítése szükséges. A gyógytorna mindennapi kitartást, rendszerességet és fokozatosan épülő mozgásterápiát igényel. A fokozatosság elvének megtartásával különböző pozíciókban a teljes test átmozgatása és az izmok erősítése szükséges. Csoportos és egyéni torna keretében is megtanulható és végezhető a gyakorlatsor, de nem elhanyagolható, hogy mindenki csak a saját ritmusában végezze és a saját ütemében építse tovább a torna elemeit!

Papp Andrea
Gyógytornász

Forrás: Patikamagazin

Vélemény, hozzászólás?